De ceremonies

De Shipibo ceremonies worden ’s avonds gehouden, ze beginnen wanneer het donker wordt en eindigen afhankelijk van de sjamaan en het werk dat hij tijdens de ceremonies per deelnemer tegenkomt.

Bij aanvang van de ceremonie gaat iedereen om de beurt naar de sjamaan toe om een kopje Ayahuasca te drinken, voor personen die hun allereerste ceremonie bijwonen wordt de dosering aangepast. Daarna ga je terug naar je plaats, wanneer iedereen gedronken heeft gaat het licht uit en wacht de sjamaan totdat het medicijn begint te werken voor hij begint met het zingen van de icaros (medicijnliederen).

Nadat hij icaros heeft gezongen om de ceremonie te openen, begint hij met de individuele behandelingen van de deelnemers. Hij zingt icaros voor iedereen persoonlijk, aan het einde daarvan zal hij vragen om je handen en om je hoofd te buigen, zodat hij er rook en/of agua florida (speciaal parfumwater) op kan blazen en/of wrijven.

Er mag alleen pure tabak (mapacho) gerookt worden tijdens de ceremonies. De Shipibo roken sigaretten of pijp met mapacho, dit doen zij om de goede geesten op te roepen, de slechte te verdrijven en de ruimte te beschermen. De tabaksplant wordt als een heilige plant beschouwd en volgens de sjamanen functioneert de mapacho als brug naar de Ayahuasca.
Sommige mensen (zelfs niet-rokers) vinden het prettig om mapacho te roken tijdens de ceremonies.

Het wordt aangeraden om vanaf ongeveer twee uur voor de ceremonie niets meer te drinken, neem wel een fles water mee naar de ceremonie, na het drinken van de Ayahuasca wil je waarschijnlijk je mond even spoelen, maar slik het water niet door.

Het beste is om direct na de ceremonie ook nog te wachten met drinken, het effect van de Ayahuasca werkt langer door dan je denkt en water ligt te zwaar op de maag in combinatie met de Ayahuasca.

Op de ceremonie dagen is er geen avondeten, wel ontbijt en een uitgebreide warme lunch.
We raden je aan op de aankomstdag een goede warme lunch te eten voor je naar de accommodatie komt.

Voor, tijdens en na afloop van de ceremonie wordt er van je verwacht dat je niet luid praat of anderszins hard geluid maakt. Dit kan erg storend zijn voor de andere deelnemers, voor de ceremonie zijn er mensen die willen mediteren of yoga willen doen ter voorbereiding, tijdens en na de ceremonie kan hard geluid ze zelfs uit de reis halen waar ze zich in bevinden, bij sommigen zijn de effecten van de Ayahuasca nu eenmaal langer werkzaam dan bij anderen.

De dag na de ceremonie is er eventueel ruimte om je ervaringen te delen, dat kan onderling met elkaar, met mij of met de andere begeleider. Indien nodig vertaal ik voor de sjamaan.

Advies of een interpretatie geven over de ervaringen die in de ceremonies beleefd zijn ligt erg gevoelig. Het kan tot gevolg hebben dat visoenen of lessen van de ceremonie uit hun context worden gehaald doordat ieder persoon zijn eigen emotionele referentiekader heeft waardoor jouw persoonlijke ervaringen gekleurd worden door de visie en achtergrond van een ander. Het is de bedoeling dat je probeert zelf invulling te geven aan jouw ervaringen/lessen tijdens ceremonie en deze integreert in je dagelijks leven. Uiteraard kan iedereen individueel bij ons terecht om hun ervaringen te delen en een luisterend oor is soms alles dat nodig is.